Billijke vergoeding en sabam

Bij gebruik van muziek in van publieke ruimtes zijn twee vergoedingen verplicht: billijke vergoeding en sabam. 

 

Billijke vergoeding:

Billijke vergoeding wordt betaald ten behoeve van artiesten en producenten (naburige rechten). De billijke vergoeding is steeds verschuldigd indien opgenomen muziek (cd, radio, computer, ...) verspreid wordt in een publiek toegankelijke ruimte.

De billijke vergoeding  voor activiteiten georganiseerd in een van de gemeenschaps- of ontmoetingscentra van Houthulst is ten laste van het gemeentebestuur.

 

Sabam:

Sabam wordt betaald ten behoeve van de componisten van die muziek (auteursrechten). Sabam is steeds verschuldigd indien opgenomen muziek (mechanische achtergrondmuziek via cd, radio, computer, ...) of live muziek verspreid wordt in een publiek toegankelijke ruimte. 

De vergoeding verplicht aan Sabam wordt in sommige gevallen door de gemeente betaald, in andere door de gebruiker zelf. Contactgegevens Sabam voor aangifte: Aarlenstraat 75-77, 1040 Brussel, 02 286 82 11, contact@sabam.be.

 

1.Evenementen met mechanische achtergrondmuziek (cd, radio, …)

Het gemeentebestuur heeft hiertoe een basisovereenkomst afgesloten met Sabam. Dit betekent dat er vanuit het gemeentebestuur een vergoeding betaald wordt die het afspelen van mechanische muziek onder volgende voorwaarden dekt:

  • het georganiseerde evenement moet gratis zijn,
  • het artistiek budget (gage van de DJ, klank- en lichtinstallatie,…) moet lager zijn dan € 500,00 per evenement,
  • de eventuele menuprijs mag niet hoger liggen dan € 50,00.

Wat wordt door deze basisovereenkomst niet gedekt en moet door de gebruiker zelf minstens 10 dagen voorafgaand aan het evenement worden aangevraagd:

  • concerten, theatervoorstellingen en andere manifestaties met mechanische achtergrondmuziek met inkomprijs,
  • evenementen met mechanische achtergrondmuziek met een artistiek budget hoger dan € 500,00,
  • evenementen met mechanische achtergrondmuziek met een menuprijs hoger dan € 50,00.

 

2.Live-evenementen

Ongeacht gratis of betalende inkom, ongeacht uitkoopsom of menuprijs: live- evenementen moeten altijd aangevraagd worden door de gebruiker zelf minstens 10 dagen voorafgaand aan het evenement.