Gemeentelijke maatregelen coronavirus (update 03-08-20)

Het gemeentelijk noodnummer is T 0497 70 71 43 | E noodplanning@houthulst.be

 

!! Burgemeestersbesluit van 31 juli 2020:

Wegens de heropflakkering van COVID-19 neemt onze gemeente een aantal aanvullende lokale maatregelen zodat verdere risico's kunnen worden beperkt en de verspreiding van het virus verder kan worden tegengegaan. 

 • Alle gemeentelijke evenementen en festiviteiten én alle evenementen en festiviteiten op het openbaar domein worden geannuleerd t.e.m. 31 augustus 2020.
 • In de privésfeer is er een limiet van 10 aanwezigen. Als het evenement in de private ruimte een publiek karakter heeft, mogen maximum 100 personen aanwezig zijn, waarbij de afstand tussen de bubbels wordt gerespecteerd. Het dragen van mond- en neusbescherming of elk ander alternatief in stof is verplicht op alle evenementen indien de afstand van 1,5m niet kan worden gerespecteerd  . 
 • Activiteiten in georganiseerd verband, van een club of vereniging kunnen onder toezicht van een meerderjarige begeleider/trainer/toezichter. Vergaderingen, studeermomenten en lessen kunnen in de vergaderruimtes van de OC's, mits deze worden aangevraagd via de meldingsfiche. Bloedinzamelingen van het Rode Kruis blijven doorgaan in de OC's. Het dragen van mond- en neusbescherming of elk ander alternatief in stof is verplicht in alle openbare gebouwen die publiek toegankelijk zijn, op het recyclagepark en op alle evenementen indien de afstand van 1,5m niet kan worden gerespecteerd. 
 • Het aantal personen dat wordt toegelaten in de gemeentelijke ontmoetingscentra is beperkt:
  - OC Markthuis Houthulst: max 32 personen
  - OC Maeke-Blyde Houthulst: max 47 personen
  - GC Dorpshuis Jonkershove: grote zaal max 44 personen; foyer max 33 personen
  - OC Stationshuis Merkem: grote zaal max 54 personen; kleine zaal max 16 personen
  - OC Heuvelhuis Klerken: max 53 personen

 

--> !! De politie drijft de controles op het naleven van de maatregelen op. 

 

--> Vanaf 25 juli zijn mondmaskers verplicht in:

 • op drukke plaatsen: winkelstraten, openbare gebouwen, recyclagepark, (rommel)markten en kermissen, in de horeca (behalve als je aan je tafel zit)
 • winkels en winkelcentra
 • bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

 > Vanaf 29 juli zijn volgende afspraken van kracht:

 • Voor de komende 4 weken is de contactbubbel beperkt tot 5 dezelfde personen voor het hele gezin.  Kinderen jonger dan 12 jaar zijn niet opgenomen in deze telling.
 • In horecazaken dient één iemand per tafel zijn contactgegevens na te laten voor mogelijke contactopsporing in geval van besmetting. De FOD Economie stelt hiervoor een formulier op hun website ter beschikking. De persoonsgegevens mogen niet voor publicitaire doeleinden worden gebruikt.
 • Iedereen die van reis terugkomt, al dan niet uit een risicogebied, dient 48 uur voor aankomst een formulier in te vullen op het internet, via https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form.
 • Gemeenten kunnen zelf extra maatregelen nemen in overleg met de gouverneur.
 • Nachtwinkels moeten verplicht om 22 uur sluiten.
 • Blijf de 6 gouden regels strikt naleven.

 Beurzen kunnen pas worden hervat vanaf 1 september, onder strikte voorwaarden en afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

 

  ----> Fase 4 van de exitstrategie blijft geldig! 

https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/vanaf-1-juli-gaat-fase-4-van-de-afbouw

 

Per sector worden aparte protocollen opgesteld. Meer info vind je hier.

 

Is jouw evenement coronaproof? Test het event met het COVID eventriskmodel.

 
Veelgestelde vragen rond de algemene maatregelen voor het coronavirus vind je hier.
 
Voor onze gemeente:
 • Religieuze erediensten mogen tot 100 personen. 
 • Burgerlijke huwelijksplechtigheden en huwelijksjubilea kunnen in onze gemeente worden bijgewoond door maximum 30 personen, inclusief de ambtenaar van de burgerlijke stand. 
 • Eerste communies en vormsels worden verplaatst naar volgend schooljaar.
 • Alle cafés en restaurants mogen open tot een uur 's nachts, mits het respecteren van de gestelde voorwaarden. 
 • Houthulst koopt lokaal. Een overzicht van onze winkeliers vind je in de ondernemersgidsNachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven.
 • Afvalzakken en afvalstickers: De oude zakken met sticker blijven geldig tot december 2021. Nieuwe afvalzakken en stickers zijn te koop bij het Recyclagepark Houthulst, Gemeentehuis Houthulst, Groenten en fruit Martine, Okay, Carrefour Market, Varo Spar, Slagerij-voeding Ignace, Bakkerij Tim en Lies, Bakkerij De Zaaier en Bence's. Bakkerij 't Hulstje verkoopt enkel stickers. 
 
Meer info?
Hebt u specifieke vragen voor de gemeente zelf, dan kan je terecht op noodplanning@houthulst.be
Meer algemene informatie over het coronavirus vind je hier.
Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe algemene maatregelen rond het coronavirus? Registreer je dan bij Be Alert.
 
Ondertussen volgen wij vanuit de gemeente de situatie nauwkeurig op. De gemeentelijke crisiscel komt meermaals per week bijeen. Het gemeentelijk noodnummer is 0497 70 71 43. Het gsmnummer van burgemeester Joris Hindryckx is 0479 500 299.
 

Houthulst helpt!