100 jaar Slag om Merkem wordt passend herdacht

Op 17 april zal het exact 100 jaar geleden zijn dat de Slag om Merkem werd beslecht, ook wel de Slag om de Kippe genoemd. Het werd een ware veldslag met verliezen aan beide kanten, maar met de Belgen als morele overwinnaar, ook al was de situatie tegen 's avonds gewoon zoals ze ook 's ochtends nog was geweest. Dat deze slag het Belgische leger een ware boost gaf, zorgde er ook voor dat deze gebeurtenis van groot belang is geweest in de vaderlandse oorlogsgeschiedenis. Logisch dus ook dat we hier als gemeente niet zomaar aan voorbij gaan.

 

Voor deze herdenking, een eeuw na de Slag om Merkem, werd vanuit de Dienst Toerisme een volledig programma uitgewerkt in samenwerking met de heemkring van Merkem. Er zijn gegidste wandelingen, maar er is ook een voordracht door een expert ter zake, een tentoonstelling, een knappe boekvertaling met extra beeldmateriaal en een aangepaste officiële herdenkingsplechtigheid. Alle details vind je in deze brochure, die ook gratis verkrijgbaar is bij de Dienst Vrije Tijd, Markt 17 in Houthulst (toerisme@houthulst.be of 051 46 08 93 bij Frederik Jaques) en in enkele handelszaken in Merkem.

 

Wil je in dit weekend graag in onze gemeente overnachten? Dan kan dit in één van onze bed & breakfasts of vakantiewoningen.

 

 

 

Twee foto's in de folder zijn copyright Antony d'Ypres, Oostende.