Bescherm je kippen tegen het Newcastle-virus

De ziekte van Newcastle houdt sinds april van dit jaar lelijk huis, ook in België. Er zijn intussen al 14 dergelijke besmettingen vastgesteld bij hobbypluimvee en 3 bij professionele pluimveehouderijen. Het virus maakt de kippen ernstig ziek en ze sterven er ook aan. Aangezien het virus erg makkelijk overgedragen wordt, heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en tentoonstellen van pluimvee.

 

Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen. Vermijd contact met andere kippen, maar ook met wilde vogels. Aangezien de ziekte momenteel in het hele land opduikt, wordt het ook via deze dieren verspreid. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen. Je kunt je pluimvee ook vaccineren tegen de ziekte van Newcastle. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

 

Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en zorgt zelfs voor een aanzienlijke sterfte. Het Newcastle virus is totaal ongevaarlijk voor de mens. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.