DOVO dit najaar vijf keer open voor publiek

Van juni tot november 2017 neemt Defensie actief deel aan de herdenkingen voor de honderdste verjaardag van de bloedige Slag bij Mesen-Wijtschate en de Slag van Passendale. Tijdens deze grootste militaire operatie die ooit op Belgische bodem plaatsvond, vielen een half miljoen doden, gewonden en vermisten. Britten en Duitsers vuurden toen ook meer dan 50 miljoen projectielen af, waarvan naar schatting 1 op 3 niet ontplofte. 100 jaar na datum haalt DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in de Westhoek nog elk jaar zo'n 250 ton niet-ontplofte munitie op, waarvan een groot deel afkomstig is van 1917. Bijna alle gevonden springtuigen worden ontmanteld bij DOVO in Poelkapelle: conventionele munitie in springputten, toxische munitie in gespecialiseerde ontmantelingsinstallaties.

Op vraag van de Westhoekgemeenten is DOVO-Poelkapelle, aan de rand van Houthulstbos, tijdens de herdenkingen open voor het publiek. Op 25 augustus, 8 september, 13 oktober en 10 november 2017 kunnen telkens 120 geïnteresseerden kennismaken met de ijzeren oogst van 14-18. Op deze verschillende data is er keuze tussen vier groepsbezoeken met een duur van 1.30 uur. Méér info over het volledige programma is te vinden op deze site

Inschrijven doe je via www.warheritage.be/dovo . Alle details rond de inschrijving zijn te vinden op dit elektronisch formulier. De sessies voor september en oktober zijn intussen echter volzet.

Om de inschrijving te vervolledigen, bezorgt de geïnteresseerde ook een kopie van de identiteitskaart aan het War Heritage Institute, de nieuwe erfgoedinstelling verbonden aan Defensie, die partner is in de organisatie. De bezoeken aan DOVO-Poelkapelle kaderen binnen de samenwerking tussen Defensie en het War Heritage Institute met het oog op het levendig houden van de herinnering aan de Groote Oorlog.