Ga je op reis? Denk dan hieraan...

De zomervakantie staat voor velen gelijk aan het boeken van een reisje naar het buitenland. Wil je echter een exotische trip maken of naar Groot-Brittannië afreizen – je verlaat met andere woorden de Schengenzone - dan houd je best rekening met langere wachttijden aan de grensposten.

 

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de verschillende luchthavens in België, maar ook voor wie de Eurostar naar Londen neemt of via de haven van Antwerpen, Gent, Zeebrugge, Oostende, Blankenberge of Nieuwpoort de Schengenzone wil verlaten of binnenkomen.

De politie geeft, wie van plan is de Schengenzone te verlaten, alvast de goeie preventieve raad om zich tijdig met alles in orde te stellen. Moet je je rijbewijs tijdelijk inleveren, gaf je je woonstverandering nog niet aan of verwacht de politie nog een verklaring van je, doe dit dan best voor je op reis vertrekt.

 

Voor een goed begrip: voor wie het dichter bij huis houdt en gewoon naar pakweg Frankrijk, Duitsland of Spanje op reis vertrekt, verandert er niets.

TRAVELLERS ONLINE

Voortaan kan je jezelf en je gezin ook gratis, snel en handig registreren op de website van Travellers Online. Doet zich in je land van bestemming een ernstige crisis voor, zoals een natuurramp of een aanslag, dan zal de FOD Buitenlandse Zaken je makkelijker kunnen informeren en helpen. Registreren kan via travellersonline.diplomatie.be.

REISPASPOORT

 

Kom je tijdens je reis aan een e-gate of geautomatiseerde grenspost, dan zal het toestel je reispaspoort controleren en nagaan of het wel degelijk van jou is door een foto van je te nemen. Plaats het transparante blad van je reispaspoort niet in het toestel, anders werkt de controle niet naar behoren. Alleen de bladzijde met je foto en je persoonsgegevens moet het toestel in.