Gezocht: figuranten en sportievelingen

September wordt in Houthulst een belangrijke maand in het kader van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. De Slag om Houthulst op 28 september 1918, met de bevrijding van het Vrijbos, was meteen ook het begin van het Eindoffensief dat enkele maanden later tot het einde van de Eerste Wereldoorlog zou leiden.

Figuranten op 28 september

Naar aanleiding daarvan wordt momenteel duchtig werk gemaakt van een uitzonderlijke ceremonie op de Belgische militaire begraafplaats op vrijdagvoormiddag 28 september 2018. Vanaf 10.30 uur tot rond 12 uur zal daar een opmerkelijke evocatie plaatsvinden die, vanwege deze unieke honderdste verjaardag, ook dat tikkeltje anders zal zijn. Daarvoor zijn ook heel wat figuranten nodig, die in onderling overleg een ruime, dan wel bescheiden en een actieve of eerder passieve rol toebedeeld kunnen krijgen. Het gaat zowel om jong als oud en zowel om mannen als om vrouwen, zodat de verschillende generaties in beeld gebracht kunnen worden. Ook papa's en mama's met jonge kinderen zijn zeer welkom, zodat we een mix in leeftijden kunnen betrekken.

Sportievelingen op 21 september

Een week eerder, op vrijdagavond 21 september, is er ook een bijzonder herdenkingsmoment op diezelfde Belgische militaire begraafplaats ter ere van de 81 gesneuvelde Italiaanse soldaten die er begraven liggen. Zo brengt Sandra Kim – echte naam Sandra Caldarone – er enkele Italiaanse muzikale intermezzo’s en wordt aansluitend een Vredesloop georganiseerd van aan de begraafplaats naar de Vredesmolen in Klerken. Daarvoor worden exact 81 sportievelingen gezocht die deze afstand – iets meer dan 3,5 km – al joggend willen overbruggen, gezamenlijk in groep achter de vredesvlam aan. 

Interesse?

Voel je het wel kriebelen om aan één of aan beide activiteiten je medewerking te verlenen en zo deel uit te maken van een uniek en eenmalig herdenkingsmoment? Bezorg dan je gegevens – naam, adres, leeftijd en waarvoor we een beroep op je mogen doen – per mail op toerisme@houthulst.be of telefonisch op 051 46 08 93 of loop even binnen op de Dienst Vrije Tijd, Markt 17 in Houthulst.