Voorstelling boekvertaling Willy Coppens' oorlogsdagboek

Nog tot in oktober kan al wie dat wil de wandelexpo rond oorlogspiloot Willy Coppens bezoeken in het centrum van Klerken. Op verschillende locaties krijg je stukje bij beetje zijn opmerkelijke levensverhaal te lezen en te zien. Deze heldhaftige Belgische ‘aas’ uit WO 1, die later de adellijke titel ‘de Houthulst’ aan zijn naam zou mogen toevoegen, kreeg in Klerken zelfs een plein naar zich vernoemd. Naast de wandelexpo is er binnenkort ook de uitgave van de boekvertaling van ‘Jours Envolés’, het relaas van Coppens zelf.

 

Drachen en Saucissen

 

De Duitsers bouwden het Bos van Houthulst tijdens de eerste oorlogsjaren uit tot een onmogelijk in te nemen vesting met bunkers en loopgraven. In de onmiddellijke nabijheid lieten ze kabelballons of ’Drachen’ op, telefonisch verbonden met hun artillerie. Onder zo’n ‘saucisse’ hing een gevlochten mand met één of twee waarnemers met krachtige verrekijkers. Wie zo’n ballon kon uitschakelen, spaarde ongetwijfeld het leven van vele mannen in de loopgraven. Tussen 24 april 1918 en 14 oktober 1918 behaalde Willy Coppens 37 dergelijke luchtzeges, waarvan vijf boven Houthulst.

Bij een aanval op zo’n ballon liep de piloot het risico door de Duitse luchtafweer te worden getroffen. De waarnemers in de mand waren immers gewapend en beschikten ook over een parachute. De meeste vliegeniers waagden er zich liever niet aan en lieten de job bij voorkeur door waaghals Willy Coppens uitvoeren.

 

De memoires

 

Willy Coppens vertelt in zijn memoires, aanvankelijk enkel geschreven in het Frans, ook breeduit en met droge humor over andere piloten, collega’s en oversten. Bij het verschijnen van het oorspronkelijke boek was Willy Coppens nog militair en werden sommige passages door de censuur geschrapt, vermoedelijk waar hij een of andere commandant tegen de schenen had geschopt. 

‘Bevlogen Dagen’, zo heet de vertaling die André Gysel uit Diksmuide er nu van heeft gemaakt. Het werk bevat ruim 150 foto’s en wordt op zaterdag 19 mei om 18 uur in OC Heuvelhuis in Klerken voorgesteld. ‘Bevlogen dagen’ verschijnt in een beperkte oplage bij Uitgeverij De Schorre en kost bij voorintekening 25 euro. Meer info bij André Gysel via agysel@fulladsl.be