Ontdekken

HOUTHULST, KLERKEN, JONKERSHOVE EN MERKEM. Vier mooie dorpen midden in de rust van de Westhoek. De geschiedenis van Houthulst gaat terug tot in de vroege Middeleeuwen, maar is vooral getekend door de Eerste Wereldoorlog. Veel van onze bezienswaardigheden herinneren aan deze ingrijpende gebeurtenis. De indrukwekkende Belgische Militaire Begraafplaats, de Vredesmolen, de herdenkingsmonumenten en de Epernonbunker zijn enkele opvallende getuigen. Houthulst is ook een natuurgemeente. Het unieke drevenlandschap en het Vrijbos, de heuvelrug van Klerken met zijn vergezichten en de prachtige IJzervallei zijn de uitgelezen biotoop voor fietsers en wandelaars. 

 Hieronder vind je alvast de tien meest bezochte bezienswaardigheden en locaties in Houthulst en deelgemeentes. Bekijk zeker ook nog eens onze volledige toeristische brochure, die je gratis kunt meenemen op de Dienst Vrije Tijd, Markt 17 in Houthulst, of die je hier digitaal kunt nalezen.

 

BEKIJK HIER OOK DE PROMOTIEFILM DIE ROND ONZE GEMEENTE WERD GEMAAKT: VIA DEZE LINK.

 

1. De Vredesmolen in Klerken

Op het hoogste punt van Klerken blinkt de Vredesmolen in al zijn glorie. De half open molenromp is vrij te bezoeken. Een metalen wenteltrap leidt je tot boven, van waar je een schitterend uitzicht over de regio hebt. Ter plaatse leer je via informatieborden ook heel wat bij over de rijke geschiedenis van dit bouwwerk.

Adres: Molenweg 10, 8650 Klerken.

 

2. De Belgische Militaire Begraafplaats in Houthulst

De tweede grootste Belgische militaire begraafplaats van het land ligt in Houthulst. Opvallend is de stervormige opstelling van deze begraafplaats, die ten allen tijde vrij te bezoeken is.

Adres: Poelkapellestraat tussen nr 42 en 44, 8650 Houthulst.

 

3. Het Vrijbos en het V1-lanceerplatform in Houthulst

Heerlijk wandelen is het in het Vrijbos in het centrum van Houthulst. Want yep, onze gemeente heeft zowaar een heus bos krek in de dorpskern, iets wat niet elke gemeente kan zeggen uiteraard. Je kunt er dag in dag uit terecht voor een verpozende wandeling, al dan niet met de kinderen en de gezinszoektocht 'Vrijbos op Stelten' (brochure te koop bij de Dienst Vrije Tijd). Nabij de parking in het bos vind je ook de overblijfselen van een V1-lanceerplatform uit de Tweede Wereldoorlog, voorzien van wat tekst en uitleg.

Adres: Eugene de Grootelaan, 8650 Houthulst.

 

4. De Lourdesgrot in Houthulst

De Lourdesgrot in het Rotsebos dateert van 1880 en is één van de oudste Lourdesgrotten van het land. Jaarlijks trekt de grot heel wat bedevaarders, vooral in de meimaand. 

Adres: Eugene de Grootelaan, 8650 Houthulst

 

5. Drie Grachten in Merkem

Het gehucht Drie Grachten dankt zijn naam aan de samenvloeiing van drie waterlopen: de Martjevaart, de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het gehucht een belangrijke militaire  voorpost. Op vandaag kan je er mooie wandelingen maken, zoals deze in samenwerking met Westtoer.

 

6. De Beukelaremolen in Merkem

In het jaar 1900 telde Merkem zeven molens, in 2011 was de Beukelaremolen de enige  overblijvende en nog werkende molen. De 18de-eeuwse constructie was afkomstig uit Poperinge, maar kreeg in 1923 zijn vaste stek in de Rodesteenstraat in Merkem. Dit ter vervanging van de tijdens WOI vernielde molen. Op 29 april 2011 sloeg het noodlot toe en blies een hevige windstoot de historische molen tegen de vlakte. Anno 2015 krijgt de Beukelaremolen, een baken in het Merkemse natuurlandschap, een nieuw ‘derde’ leven. 

Adres: Rodesteenstraat, 8650 Merkem.

 

7. De Epernonbunker in Merkem

Deze Duitse bunker werd tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverd door de Fransen en in november 1917 bezet door een groep Belgische soldaten onder leiding van adjudant Jean Taymans. Bij een Duits bombardement sneuvelden alle soldaten in de bunker, die volledig werd verwoest. Een gedenkplaat herinnert aan deze intrieste dag.

Adres: Kloosterstraat 1, 8650 Merkem. Parkeren doe je best langs straat, om vervolgens te voet de dreef in te wandelen, voorbij de bewoonde hoeve richting weilanden.

 

8. De oriëntatietafel in Klerken

De oriëntatietafel, vlak achter de kerk van Klerken, maakt je wegwijs in het indrukwekkende panorama van de IJzervallei. Van hieruit heb je eveneens een mooi zicht op de West-Vlaamse heuvels. 

Adres: Dorpsstraat 27, 8650 Klerken.

 

9. Het Huis van '40-'45 in Klerken 

Zeker ook een bezoekje meer dan waard is het museum 'Huis van '40-'45' in Klerken. Tot in 2017 nog te vinden in de Smissestraat 86, werkt eigenaar en drijvende kracht Brecht Schotte momenteel aan een compleet vernieuwd museum in een gerenoveerde hoeve langs de Molenweg, op een steenworp dus van de Vredesmolen. Door de verbouwingswerken zijn noch het oude, noch het toekomstige museum momenteel te bezoeken.

Adres: Molenweg 1, 8650 Klerken.

 

10. De Fabrieksput in Houthulst

Deze vijver met fontein is een restant van een mislukte poging tot industrialisatie in Houthulst. 

Adres: kruispunt Stadenstraat met Eugene de Grootelaan, 8650 Houthulst.