Opgelet voor wateroverlast

6
nov
2023
Update 5 december 2023

Alle straten zijn intussen terug open voor doorgaand verkeer. 

Naar nazorg wateroverlast winterdijk


Meld wateroverlast via 1722.be 

Voor levensbedreigende situaties bel je 112.


Update wateroverlast 20november 2023 om 15:00

Deze straten zijn nog afgesloten omwille van wateroverlast:

  • Ieperleedijkstraat
  • Driegrachtensteenweg
  • Westbroekstraat (laatste gedeelte)
  • Oostbroekstraat (laatste gedeelte)

Update wateroverlast 15 november 2023 om 8:30

Er is weer doorgaand verkeer mogelijk in de straten die gisteren extra door wateroverlast werden afgesloten.

Enkel de Ieperleedijkstraat en enkele straten in het Noordende blijven afgesloten.


Update wateroverlast 14 november 2023 om 18:38

De Merkemstraat (aan de Sneppe) en de Stadenstraat (aan de fabrieksput) worden volledig afgesloten. Er is geen doorgang meer mogelijk voor wie van Staden naar Houthulst wil.

Stel je verplaatsingen zoveel mogelijk uit en blijf veilig thuis. Ook al is de regen voorlopig opgehouden, het is uiterst gevaarlijk op de weg

Zandzakken kunnen nog tot vanavond om 20 uur worden afgehaald in de gemeentelijke loods in de Melanedreef. Na 20 uur kan je zandzakken afhalen bij brandweer Merkem in de Kouterstraat.


Update wateroverlast 14 november 2023 om 16:12

Buurgemeente Kortemark liet weten dat de doorgang van de Terreststraat richting Zarren ter hoogte van de Lindestraat wordt onderbroken omdat de straat volledig onder water staat.

Ook in onze gemeente blijven de telefoontjes over wateroverlast binnenstromen. Verschillende ploegen van de brandweer en onze gemeentelijke technische dienst zijn onderweg voor hulp.


Update wateroverlast 14 november 2023 om 15:00

Ook de Stokstraat en de Schrevelstraat zijn gedeeltelijk afgesloten door het teveel aan water op de rijweg. Pas hier zeker je snelheid aan.

De Kloosterstraat is volledig afgesloten van de Kloostermolenstraat tot de Iepersteenweg.

Verschillende ploegen van de brandweer en de technische dienst zijn onderweg om de nodige hulp en ondersteuning te bieden.


Update 14 november 2023 om 13:30

In onze gemeente worden bijkomend de  Stationsstraat (van Iepersteenweg tot Diksmuidestraat), de Sneppestraat (van Merkemstraat tot Nieuwestedestraat) en de Beversluisstraat afgesloten voor alle verkeer.


Update 14 november 2023 om 8:00

Dankzij de combinatie van alle door de verschillende waterbeheerders genomen maatregelen werden gisteren zeer grote watermassa’s afgevoerd richting zee. Dergelijke debieten werden nog nooit eerder gerealiseerd. De ingezette pompen maken een reëel verschil, niet alleen qua afvoer van het water maar ook omdat het hierdoor mogelijk is om 24 uur op 24 te lozen (in plaats van afhankelijk te moeten zijn van de getijdenwerking). Er worden ook nog steeds pompen bijgezet.

Daarnaast werden er gisteren vooral beheerswerken en allerhande logistieke taken uitgevoerd. Deze zijn niet alleen noodzakelijk om de hinder van de wateroverlast te beperken maar ook om verdere schade zoveel mogelijk te vermijden. Er werden door water ingesloten dieren ontzet, een noodbrug aangelegd om een ingesloten woning veilig te kunnen bereiken, medewerkers van Aquafin werden begeleid naar technische installaties in overstroomd gebied, …
Ook de voorraad zandzakken werd verder op peil gehouden. De productie ervan is verhuisd van Poperinge naar de basis in Lombardsijde waar militairen 100 ton zullen verwerken in zandzakken.

De komende uren en dagen blijft de situatie op het terrein verder worden opgevolgd. 


Update 13 november 2023 om 15:30

De waterellende is helaas nog niet meteen voorbij. Vandaag en morgen blijven regen en wind onze richting uitkomen. Verwacht wordt dat in het IJzerbekken hierdoor de alarmdrempels ook de komende dagen overschreden zullen blijven. Elke extra regendruppel zorgt er nu voor dat een daling van het waterpeil vertraagt of zelfs licht teniet gedaan wordt.

Voorlopig waren er nog geen evacuaties van omwonenden, bedrijven of boerderijen nodig, maar de hulpdiensten zijn ook op dit worst-case-scenario voorbereid.

Op de waterwegen buiten het IJzerbekken wordt verwacht dat de nieuwe neerslagzone niet meer tot kritieke situaties zal leiden.

De hulpdiensten blijven de toestand op het terrein verder op de voet opvolgen en blijven paraat om in te grijpen waar nodig.


Update 13 november 2023 om 9:05

De provinciale fase van het rampenplan is nog steeds actief.

In onze gemeente zijn de Driegrachtensteenweg, Ieperleedijkstraat, Puidebroekstraat, Oostbroekstraat en Westbroekstraat (voorbij Luigem) afgesloten voor alle verkeer. 

Vermijd de getroffen regio's als je er niet moet zijn. Zo kunnen de hulpdiensten hun werk blijven doen. 

Wij volgen de situatie op de voet. Hier houden wij jou er verder van op de hoogte.

Wateroverlast Merkem


UPDATE 9 november 2023 om 14:30

In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 november wordt veel neerslag verwacht. Dat kan leiden tot overstromingen in het IJzerbekken. De provinciale fase werd afgekondigd. De gouverneur van West-Vlaanderen coördineert de hulpverlening.

Volg hier de updates


UPDATE 8 november 2023 om 13:30

De Driegrachtensteenweg wordt afgesloten door wateroverlast. Ook andere wegen kunnen volgens noodzaak worden afgesloten als de overvloedige regen blijft aanhouden. Houd hier dus zeker rekening mee als je de baan op moet. Pas je snelheid aan en neem een alternatieve weg. Probeer de ondergelopen straten zeker te vermijden. Wegen worden enkel afgezet als doorrijden problematisch is.


UPDATE 7 november 2023

De situatie is intussen grotendeels onder controle. Enkel de Zuid-Torhoutstraat blijft in de nacht van 6 op 7 november nog afgesloten voor alle verkeer.


6 november 2023

Door de aanhoudende regen zijn verschillende straten ondergelopen. Wij kregen al meldingen van de Stokstraat, Schrevelstraat en Merkemstraat. Pas je rijgedrag aan en probeer indien mogelijk de ondergelopen straten te vermijden.

 

Foto bij nieuwsbericht: Filip Van Loo