Vriendenkring Vredesmolen Klerken (VVmK)

Bijzonder geslaagde 100ste verjaardag bevrijding Klerken + herovering molen  tijdens het zonnige WE 29+30.09.2018! 

  • 29.09 :  herdenking en viering van de bevrijding van Klerken en herovering van de molen op 28-29 september 1918 (toenmalige Vandemoortele molen die een Duitse uitkijkpost was tijdens WO1):  300 à 400 bezoekers die genoten van een boeiend programma de hele dag door!  Film van de herdenking 'Bouwen aan vrede' in voormiddag en de evocatie 'Oorlog en vrede' in namiddag te zien op de NJ-receptie VVmK van 8.02.2019.
  • Zondag 30.09 : 5de Wandeltocht 'In de voetsporen van het eindoffensief'!  Keuze 15 km vanuit Luigem, 8 km vanuit Woumen   :  174 deelnemers, een succes!  zeer lovende commentaren! 

 

 EEN TERUGBLIK OP DE VVmK-WERKING VOORBIJE PERIODE  ...

VRIJDAG 31 AUGUSTUS.  ALG.LEDENVERGADERING.  Voorstelling programma 29+30.09, dia's van de 80ste verjaardag van de herovering (1998), verloting vlucht met replica WOI, enz. 

ZATERDAG 7 JULI.  Boeiende  UITSTAP met de leden naar De Palingbeek en Ieper met Last Post.   Een leerrijke gidsbeurt gedurende twee uur en half doorheen het domein met oa halt bij de 600.000 beeldjes van Coming World Remember Me.  Na een licht avondmaal in Ieper woonden we de Last Post bij, steeds aangrijpend tussen die massa ingetogen mensen. 

 

ZATERDAG 12 MEI.  ZEER GESLAAGDE JAARLIJKSE HERDENKING WOI+II TE KLERKEN.  Van de Vredesmolen in stoet met de Fanfare naar het Coppensplein, vervolgens halt bij het monument 'OLV van de IJzer' en toespraken in het Heuvelhuis, gevolgd door receptie en bbq. Org. : OSSBK + VVmK

ZONDAG 25 MAART.  BEZOEK VAN GROEP VROUWENSTEMMEN KOKSIJDE.  
Voorzitter en ondervoorzitter ontvingen te 16u een tiental leden van Vrouwenstemmen Koksijde voor gidsbeurt in de molen met zijn historiek als olie- en graanmolen, als Duitse uitkijkpost, als actueel oorlogs- en vredesmonument.  Rond 18u vertrok de groep tevreden richting Speelman voor een hapje en drankje.  In de namiddag hadden ze reeds de wandelexpo Coppens gevolgd met voorzitter VVmK als begeleider. 

VRIJDAG 9 FEBRUARI.  40-TAL LEDEN EN SYMPATHISANTEN OP DE OPEN INFOAVOND VVmK MET NIEUWJAARSRECEPTIE.
Geslaagde avond met terugblik op werking 2017 adhv fotoprojectie van de activiteiten, vooruitblik op werkjaar 2018 met oa de bijzondere herdenking van 100 jaar, met tussendoor lekkere hapjes en drankje.

VOORZITTER IS DE KRAK VAN HOUTHULST
Onze vriendenkring Vredesmolen heeft hem, de krak van Houthulst!  Een eer voor VVmK en tzt een opsteker voor alle mensen van onze gemeente die zich belangeloos inzetten voor hun wijk, dorp, gemeente.

 B.O.M. BEZOCHT VREDESMOLEN. 
ZONDAG 22 OKTOBER hielden een 50 leden van de B.O.M. (Berlares Oldtimer Motorclub) halt aan de VREDESMOLEN.  Het bestuur van de Vriendenkring Vredesmolen zorgde voor een prima gidsbeurt voor deze bezoekers.  Ondervoorzitter Benny Aelbrecht nam in gepaste outfit een groep bij zich die hij in het bijgebouw op sleeptouw nam met o.a. attributen betreffende WO 1 en met schetsen van de werking van een olie- en graanmolen.  Voorzitter Eric Beghein nam de andere groep mee naar boven om er de oorlogsgeschiedenis van de molen uiteen te zetten, met name als Duitse uitkijkpost heroverd tijdens het eindoffensief van WO1, en dit doorspekt met een paar gedichten en verslagen van kort na de oorlog. Na de dubbele gidsbeurt reden de bijzondere motoren naar het Heuvelhuis waar de rijders en duozitters nog samen een lekkere koffie kwamen drinken. Tevreden verlieten deze aangename B.O.M.-leden daarna Klerken om verder de Westhoek te doorkruisen.

  GEWAARDEERDE VIERDE VREDESMOLEN-WANDELTOCHT "IN DE VOETSPOREN VAN 1A + 2e + 3e LINIEREGIMENTEN TIJDENS HET EINDOFFENSIEF 9.1918".
De Vredesmolen-wandeltocht op 7 oktober (keuze 7 km - 17 km) liep doorheen akkers en weilanden die enkel die dag toegankelijk waren. De deelnemers waren bijzonder tevreden over het parcours!

Adres: 
Molenweg
8650 Klerken
Contactpersoon: 
Eric Beghein