Eikenprocessierups

Online melden

Ook in onze provincie wordt de eikenprocessierups gesignaleerd (mei-augustus). Nuttige diertjes, maar soms zorgen ze voor overlast en (enkel) dan moeten ze worden bestreden.

De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet.

Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren.

Wat als je de processierups hebt gespot? 

Dat hangt af van de plaats waar je de rups hebt gezien. Zag je de dieren in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt?
Dan is verdelging niet nodig.

Zag je de rups op het openbaar domein?

Zag je een eikenprocessierups op privé terrein?

  • De rupsen en de nesten raak je niet aan en probeer je niet zelf te bestrijden. Roep hiervoor de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt.
  • Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht worden verspreid.

Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten.

Toch contact?

  • Niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken.
  • Was zo nodig al je kleren.
  • Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen.
  • Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.
Online melden

Contactinfo