Energietoelage variabel contract

Energietoelage aanvragen

De afgelopen jaren duwde de coronacrisis heel wat huishoudens in een financieel onzekere situatie.  Daarenboven worden we sinds de tweede helft van 2021 geconfronteerd met historisch hoge energieprijzen.  Heel wat huishoudens dreigen daardoor in (energie)armoede terecht te komen.

Door die stijgende energieprijzen betekent de energiefactuur voor meer en meer huishoudens een serieuze hap uit het inkomen.  Voor vele gezinnen kan de factuur vandaag al snel 500 à 700 euro hoger liggen in vergelijking met vorig jaar.

Huishoudens met een variabel energiecontract worden door de stijgende prijzen het meest getroffen.  Zij maken het meeste kans om in een energiearmoedespiraal terecht te komen.  Men spreekt van energiearmoede wanneer de maandelijkse energiekost meer is dan 1/10de van het maandelijkse gezinsinkomen.

Elke inwoner van Houthulst met een variabel energiecontract, waarvan de jaarafrekening in 2022 meer dan 10% van het gezinsinkomen bedraagt, kan éénmalig een aanvraag voor een energietoelage indienen bij het Sociaal Huis.

De toegekende premie bedraagt €150 voor een alleenstaande en €30 extra per kind ten laste.  Voor huishoudens met 2 (vervangings)inkomens bedraagt de premie €100 en €20 extra per kind ten laste.


Contactinfo