Identificatie paardachtigen

Online aanvragen

Informatie over de identificatie en de encodering van paarden in een centrale gegevensdatabank voor iedereen die een paard, pony of ezel heeft, ongeacht deze al dan niet in een stamboek staan geregistreerd.

De identificatie gebeurt door een erkend dierenarts door middel van:
- het inplanten van een microchip
- het afleveren van een paspoort met een beschreven en grafisch signalement
- het encoderen in een centrale gegevensbank en, als bewijs daarvan, het afleveren van een mutatiedocument

De identificatie moet gebeuren uiterlijk vier maand na de geboorte van het veulen en zeker voordat het wordt gespeend of van sanitair verantwoordelijke verandert.

Elk paard dat definitief op het Belgisch grondgebied wordt binnengebracht, dient binnen de 30 dagen na aankomst te worden geïdentificeerd.

Procedure:

1. Indienen van een aanvraag tot identificatie bij

Belgische en de Vlaamse Confederatie van het paard

Waversebaan 99

3050 Oud-Heverlee

T 016 47 99 80

info@vlacopaard.be

 

Voor stamboekveulens gebeurt de aanvraag voor identificatie bij de fokkersvereniging. De identificeerder (gekozen door de eigenaar) maakt een afspraak met de eigenaar of sanitair verantwoordelijke om het veulen te identificeren.

Voor niet stamboekveulens, oude paarden en slachtveulens gebeurt de aanvraag om identificatie bij de beheerder van de centrale gegevensbank (vzw Belgische Confederatie van het Paard) die de eerste gegevens encodeert en het dossier overmaakt aan de identificeerder. Bij ontvangst hiervan maakt de identificeerder (gekozen door de eigenaar) een afspraak met de eigenaar of sanitair verantwoordelijke om te identificeren.

 

 

Online aanvragen