Strooien & sneeuwruimen

In de winterperiode staan de strooidiensten altijd klaar om uit te rukken. Tijdens de winterprik wordt er elke nacht rond 3 uur een weersanalyse uitgevoerd. Als dat nodig is, worden de gemeentelijke strooidiensten meteen opgebeld. De grote strooiwagen wordt geladen en binnen het uur begint het strooien van de vaste ronde. Eerst zijn de gemeentelijke invalswegen aan de beurt. 6 ton strooizout en 3 uur later begint de tweede ronde met de minder drukke verbindingswegen en centrumstraten. Na de doortocht van de strooiwagen zijn ook de fietspaden al ijsvrij.  

In de wijken kan de grote strooiwagen niet worden ingezet. De zoutstrooier begint pas te werken als de strooiwagen minstens 30 km per uur kan rijden. Bovendien kan het strooien op weinig bereden wegen een omgekeerd effect hebben. Het zout vreet de sneeuw en het ijs kapot, maar als er weinig op wordt gereden, vriezen de gedooide stukken snel weer dicht waardoor de straten alleen maar gladder worden. En we gunnen de kinderen toch ook wat sneeuwpret.

Bij strengere weersomstandigheden rijden de strooidiensten meerdere keren per dag uit. Zo wordt er ’s avonds al preventief gestrooid als er strenge nachtvorst of sneeuw wordt verwacht. Een extra ploeg wordt ingezet om de voetpaden en toegangsweggetjes naar de publiek toegankelijke gebouwen, scholen, BKO … met de hand te strooien.

Sneeuwruimen vraagt een andere aanpak. Op de grote strooiwagen wordt een sneeuwschop gemonteerd. De sneeuw wordt eerst met de sneeuwschop weggeruimd en pas daarna wordt er gestrooid. Met de kleinere borstelmachine worden de fietspaden en kleinere wegen sneeuwvrij gemaakt.

De gewestwegen – Poelkapellestraat, Klerkenstraat, Smissestraat, Dorpsstraat, Esenweg en Iepersteenweg – worden sneeuw- en ijsvrij gehouden door de diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Dit kan je zelf doen

Voetpaden voor je deur moet je als inwoner zelf vrijmaken. En daar bestaat geen uitzondering op.

  • Sneeuwruimen doe je met een sneeuwschop of harde borstel.
  • Gooi de sneeuw niet op de straat of in de goot, maar op de boordsteen van het voetpad. Zo houd je het veilig voor fietsers en laat je de goot vrij voor de afvoer van het smeltwater.
  • Vergeet de postbode niet en maak ook de weg naar je brievenbus vrij.
  • Zout heeft pas effect als het ingelopen is. Veeg tijdig de ontdooide smurrie weg voor het opnieuw kan aanvriezen.
  • Giet bij vriesweer nooit water op het voetpad.
  • Lukt het niet om zelf je stoep sneeuw- of ijsvrij te maken? Dan hang je de sneeuwruimaffiche voor het raam. Zo weten je buren dat je hulp nodig hebt. Je kan deze affiche opvragen bij het onthaal van het gemeentehuis T 051 46 07 31 of bij het sociaal huis T 051 70 41 64.
TIP

De gemeente stelt geen strooizout ter beschikking.

Strooizout en een goeie sneeuwschop koop je in de supermarkt of bij het tuincentrum.

Sneeuwruimaffiche downloaden   

Sneeuwruimaffiche aanvragen