Wespennest melden

Soorten bijen en wespen

Zie je wespen in de buurt?

Wespen gaan in de zomer agressief op zoek naar zoete voeding om het wespennest te bevoorraden. Met hun angel kunnen ze je meermaals steken. Als een wesp steekt (of als je een wesp doodslaat), komt er een feromoon vrij. Deze stof wekt agressie op bij andere wespen in de nabijheid. Dit is de reden waarom er plots meer wespen kunnen opduiken.

Voor een wespennest IN of DICHTBIJ de woning dat een gevaar vormt, contacteer je de brandweer om het wespennest te verdelgen. Dit kan via het nummer 1722 voor niet-dringende hulp van de brandweer of via een online melding. Aan de tussenkomst van de brandweer zijn kosten verbonden. Je kan de natuur helpen door niet-hinderlijke wespennesten NIET te laten verdelgen.

Wespennest verwijderen

Moeten we elk wespennest laten verdelgen?

Het antwoord is kort en simpel: nee! Integendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. Dat maakt hem nu net zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken. We kunnen besluiten dat wespen belangrijk zijn voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten.

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten? Het antwoord is hierop dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Dit risico zal nooit opwegen tegen het voordeel van de natuur.

De mens heeft al snel de neiging om alle wespennesten te verdelgen om één reden. We denken namelijk dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. Dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. In dergelijke gevallen maak je een wesp agressief waardoor ze zich gaat verdedigen door te steken. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.

Tot slot is het interessant om te weten waarom wespen op onze zoetigheden afkomen. Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om extern op zoek te gaan. Daarbij komen ze al snel op het pad van de mens. Ons leven is gespijsd met allerlei zoetigheden. Laat nu net die zoetigheden zo interessant zijn voor wespen...