Budgetmeter

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Je hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op jouw budgetmeterkaart. Die kaart plaatst je in de budgetmeter voor gas of elektriciteit en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt je elektriciteit en gas verbruiken.

Voorwaarden

Prepaid is enkel voor elektriciteits- en aardgasklanten bij de netbeheerder Fluvius:

 • Voor elektriciteit schakelt de netbeheerder Prepaid onmiddellijk in.
 • Voor aardgas schakelt de netbeheerder Prepaid in wanneer u uw factuur niet betaalt of een afgesproken afbetaalplan met de netbeheerder niet nakomt. Meer informatie: ‘Wat als u uw energiefactuur niet betaalt’.

Het is ook mogelijk om Prepaid in te schakelen als u nog geen schulden heeft bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

Procedure

Als jouw leverancier je contract opzegt en je na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt jouw netbeheerder jouw leverancier. Je krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je jouw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal jouw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als je dat toch weigert, kan je misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Er bestaan naast de gewone budgetmeters ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter . Bij de digitale budgetmeter kan je jouw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijg je een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.
 • Je moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen.
  • De kaart voor gewone budgetmeters kunt je opladen in een oplaadpunt.
  • Een digitale budgetmeter kunt je online opladen maar ook bij een oplaadpunt.
 • Waar zijn er oplaadpunten? In elke gemeente is er minstens 1 plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij het OCMW. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De meeste OCMW's aanvaarden geen cash geld. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet je eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. Je krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kan je dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
 • Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op jouw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult je terugvallen op een noodkrediet. Je moet dan jouw kaart gaan herladen.
 • Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Bedrag

Kost

Prepaid is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

U betaalt voor uw verbruik:

 • de sociale maximumprijs (= sociaal tarief) als u daar recht op hebt
 • in de andere gevallen: het tarief bij de netbeheerder. Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

Uitzonderingen

Als u nog een analoge budgetmeter hebt, laadt u op met een budgetmeterkaart. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart. U kan hiermee opladingen doen in een oplaadpunt.